Setup Enerji
Topraklama

Elektrikli cihazları (jeneratör, transformatör, panolar, motor gövde, aydınlatma direği, buzdolabı, çamaşır makinesi vb. son tüketici elektrikli aletler) aktif olmayan yani gerilim altında yük taşımayan metal kısımlarının bir iletken vasıtasıyla toprakla birleştirilmesi aşamasına topraklama denir.

Topraklama sistemi olmadan önce insanoğlu birçok kez elektrik kaçakları ile karşılaşmıştır. Can ve mal güvenliğini sağlamak için aktif olmayan kısımların gerilim etkin değerinin belirli aralıkların üstünde olmaması gerekir, aksi halde insan sağlığına ciddi zararlar doğurabilir. Doğru topraklama, fazla elektrikten korunmak için önemli bir bileşendir çünkü fazla enerjinin bir yere gönderilmesi gerekir.  Kaçak olarak adlandırılan bu fazla elektriğin bir iletken yardımıyla toprağa verilmesini sağladığımız basit sistemler hayati önem taşır.

Bu nedenle iletken olmayan kısımları topraklayarak gerilim değerini düşürür ve tehlikeyi ortadan kaldırırız. Bu tehlikeleri öngörmek için topraklama ölçümüne ihtiyacımız vardır.

İnsan hayatını ve cihazların kullanım ömrünü riske atmamak için elektrik kaçağı riskine karşı topraklama kesinlikle yapılmalıdır. Böylece cihazda oluşabilecek fazla elektrik yükü direnci çok az olan toprak hattı üzerinden toprağa verilecek ve cihaza dokunan kişilerin hayati tehlikesi ortadan kalkmış olacaktır.

Topraklama insan hayatı için büyük bir önem taşıdığından dolayı, kanuni bir zorunluluktur.